vrijdag 1 februari 2013

Lactose vrije lemon cheesecake

De oorsprong van dit recept staat in een Tip (destijds een culinair maandblad) van ruim 20 jaar geleden. Het originele recept staat stijf van de lactose. Door proberen en proeven is er een lactose vrije versie ontstaan die ik graag met jullie wil delen. Het is al zeker 10 jaar één van de favorieten voor verjaardagen.




De taart is voor een springvorm van 28 cm.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 60 gram rietsuiker
  • (zout)
  • 30 gram vanillesuiker
  • 125 gram koude Wajang
  • 1 ei


Voor de vulling:
  • 125 gram gedroogde cranberries of rozijnen
  • 200 gram kristalsuiker of witte basterd
  • 3 - 4 citroenen
  • 5 eieren (ca. 250 gram bij elkaar)
  • 50 gram maïzena
  • 1 pot Alpro yofu naturel
  • 1 pakje Alpro soja cuisine

Wat ga je doen:

Smeer de springvorm in met margarine. Door de soja blijft de taart soms erg aan de rand plakken. Daarom bekleed ik de rand met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 C hetelucht.

Maak eerst het deeg. 
Roer alle droge ingrediënten door elkaar. Snij de margarine in kleine stukjes.Wrijf dit door het bloem mengsel. Voeg het ei toe. Kneed alles snel tot een deegbal. Leg de deegbal in folie minimaal een half uur in de koelkast.

Kneed daarna het deeg nog een keer goed door. Rol een lap ter grootte van de bodem van de springvorm. Leg het deeg in de vorm. Dit is een vrij droog deeg wat snel breekt. Gewoon alle stukjes weer aan elkaar duwen ;-). Bestrooi de bodem met cranberries. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Maak dan de vulling.
Scheidt de eieren. Klop de 5 eiwitten stijf in een kom. Klop in een andere kom de 5 dooiers samen met de suiker tot een soort dikke vla. De dooiers worden lichter van kleur. Zeef de maïzena boven de dooiers en roer dit door de vla. Roer de yofu naturel en soja cuisine door de vla. Pers de citroenen uit. Je hebt 100 ml sap nodig. Voeg het citroensap toe. 








Schep dan voorzichtig het soja mengsel en de eiwitten door elkaar. Schenk dit op de taartbodem.
Bak de taart in ongeveer 1 1/4 uur gaar. Controleer dit bijvoorbeeld met een satéprikker. Als die er droog uitkomt is de taart goed. 
Let op dat de taart niet te donker wordt. De soja wordt snel bruin. Leg eventueel aluminiumfolie over de taart.

Bestrooi tot slot met decoratiesneeuw. Of laat gewoon zo, allebei lekker!













Tips van Anna:


  • Het is echt uitproberen hoe snel de taart bruin wordt. Soms is het nodig al direct aluminiumfolie over de taart te leggen. Dat scheelt in ieder geval verbrande vingers.
  • De versie met cranberries vinden wij het lekkerste door het 'zuurtje' wat in de bessen zit.
  • Soja is veel zoeter dan gewone kwark. Als je deze taart met kwark en slagroom maakt moet je de hoeveelheid citroen verminderen met ongeveer de helft: 50 ml.
  • De taart zakt bij het afkoelen altijd wat in. Bij mij tenminste wel. Dit kun je verminderen door de taart met de folie er op in de vorm te laten afkoelen.
  • Haal het bakpapier héél voorzichtig van de taart. De soja vulling scheurt snel.

1 opmerking:

Anoniem zei

WOW, dit is zeker het uitproberen waard! Nu nog kijken hoe ik de suiker kan vervangen door... afijn, uitproberen maar ;)! Groetjes!!