vrijdag 5 oktober 2012

Appel en amandel

Het komt voor dat ik op vrijdag niet zo veel tijd heb om te bakken. Een plaatcake is dan snel gemaakt en, om neef Lillemann even aan te halen: Het is jammer dat het zo snel op is. (Ruim 1,5 kg cake.... ja,ja)



Wat heb je nodig?
Voor een bakplaat van 33 x 35 cm
  • bakpapier
  • 375 gr Zeeuwse bloem
  • 375 gram rietsuiker
  • 375 gram Wajang margarine
  • 375 gram eieren (gewogen zonder schaal)
  • 15 gram bakpoeder
  • 3 of 4 handappels (Jonagold, Elstar)
  • 20 ml amandel extract (Lor Ann)
  • eventueel: greinsuiker, ik gebruikte maat 3

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 150 C.

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng de rietsuiker en de Wajang tot dit een smeuïg geheel is. Mix dan één voor één de eieren er door. Mix, als alle eieren in het mengsel zijn opgenomen nog 6 minuten op de hoogste stand van een handmixer, of stand 3 - 4 van een professionele staande mixer.

Meng de Zeeuwse bloem en de bakpoeder. Voeg dan, met de mixer op de laagste stand, het bloemmengsel bij de rest. Zorg er voor dat alle bloem wordt opgenomen, maar mix niet te lang.

Bekleed de bakplaat met bakpapier (niet invetten). Stort het cakebeslag op de bakplaat. Verdeel dit gelijkmatig met een spatel.

Schil de appels. Snij de appels in kwarten, haal het klokhuis er uit en verdeel dan de kwarten weer in drieën. Leg de appelpartjes in rijen onder en naast elkaar.
Verdeel eventueel nog een paar handjes greinsuiker over het beslag.

Schuif de bakplaat in de oven, één richel onder het midden. Bak de cake in 40 minuten gaar. Je kunt dit controleren met een satéprikker. Als die droog uit de cake komt, dan is de cake gaar.

De volgende dag het lekkerste om te eten.




Geen opmerkingen: